Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Teckel

Karakter, eigenschappen en temperament

De teckel is op de allereerste plaats een sportieve hond, maar hij is opmerkelijk veelzijdig en is ook een prima huishond. Zijn temperament en scherpe intelligentie maken hem tot ideaal gezelschap, in de stad en daarbuiten. Zijn jachtinstinct is behouden gebleven en dat merk je zodra hij een konijn of een vos ziet. Iedere soort heeft een ander temperament. De korthaar is meestal wat afstandelijker dan de andere soorten en maakt over het algemeen behoorlijk onderscheid tussen wie hij wel en niet graag heeft.

Verstandhouding met andere huisdieren

Uitstekend

Verzorging

Teckels zijn sterk en stevig en ook makkelijk te verzorgen. Alledrie de soorten vragen weinig zorg en vooral de vacht van de korthaar heeft weinig verzorging nodig. Dat is natuurlijk een groot voordeel voor het gemiddelde gezin met een hond. De langhaar ziet er het elegantst uit van de drie, met de lange haren op de oren, staart en onderbuik, voor wie daarvan houdt. De draadhaar is kortharig en voelt hard aan en heeft een baard en borstelige wenkbrauwen die hem zijn typische uiterlijk geven. Teckels raken snel verveeld als zij niets te doen hebben en het zijn enthousiaste eters, dus zorg voor voldoende beweging of minder eten. Een teckel vindt het prima om zijn leven door te brengen in je lievelingsstoel, maar voor het welzijn van de hond wordt regelmatig bewegen stellig aanbevolen. Vanwege het lange lichaam in verhouding tot de schofthoogte en doordat deze honden zo van eten houden, is het belangrijk ze niet te veel te eten te geven. Een hond die te dik is, maakt snel kans op verzakte tussenwervels, iets wat vaak voorkomt bij teckels tussen vijf en zeven jaar.

Als je vindt dat de teckel echt jouw type hond is en je bent bereid hem niet te overvoeren, zodat hij niet te dik wordt, contacteer dan een van de onderstaande groepen.