Land

ACTIEF BLIJVEN

Om je drukke leven aan te kunnen, wil je allebei fit en gezond blijven. De beweging die je viervoeter nodig heeft, hangt af van zijn ras, leeftijd en grootte. Sommige hondjes van kleinere rassen verbranden heel wat calorieën door de hele dag in huis rond te lopen. Anderen hebben extra beweging nodig om hen lichamelijk en mentaal uit te dagen. Beweging maakt hun leven rijker en de sociale omgang met andere mensen en honden bevredigt hun nieuwsgierige aard: niets leuker dus dan rondsnuffelen in een nieuwe omgeving.

WANDELEN

Gaan wandelen in de natuur is een fantastische manier om fit te blijven, met anderen om te gaan én om de natuurlijke nieuwsgierigheid van je hond te bevredigen. Zelfs 2 keer per dag een klein blokje omlopen, levert al quality time op met je hond. En je weet nooit wie je tegenkomt op je trektochten.

HET TEMPO OPVOEREN

Vraag steeds advies aan je dierenarts als je met je hond grote fysieke inspanningen wil gaan doen. Hij zal dan testen of het hart en de gewrichten van je hond de uitdaging aankunnen. En vergeet niet langzaam op te bouwen.

AANDACHTSPUNTEN

Je vriend wil jouw ritme graag volgen. Overdrijf dus niet, zeker niet tijdens de warme zomermaanden wanneer hitte en vermoeidheid soms zwaar kunnen toeslaan. Overdreven gehijg, een blauwige kleur van de lippen en tong of elk ongewoon gedrag van je hond kunnen alarmsignalen zijn. Er zijn tal van handige draagbare waterdispensers voor honden te koop: een goed idee als je eropuit trekt voor een (lange) wandeling. Zo heb je altijd water bij de hand.

RUST IS BELANGRIJK

Sommige honden - bijvoorbeeld puppy's, oudere honden en zwangere teven - moeten zorgvuldig gemonitord worden bij elke vorm van inspanning. Als je kleine vriend wat slapjes lijkt, zorg dan dat hij voldoende rust en geef de juiste hoeveelheid water en eten. Ben je er niet gerust in? Ga dan langs bij je dierenarts.

HOU HEM BEZIG

Beweging is even belangrijk voor het mentale welzijn van je hond als voor zijn lichamelijke gezondheid. Geef hem bij slecht weer, of als je het te druk hebt om met hem bezig te zijn, speelgoed dat hem mentaal uitdaagt. Of een snack waar hij even zoet mee is. In de dierenwinkel vind je tal van interessante en leuke dingen die ervoor zorgen dat je vriend zich niet verveelt.

NOOD AAN TRAINING

Veel honden worden graag getraind. En zelfs als je geen voorstander van een militair gehoorzaamheidsregime bent, is het belangrijk dat je hond begrijpt hoe hij zich moet gedragen: alleen met jou en samen met anderen.