Land

GEZOND ALS EEN VIS

Natuurlijk wil je je hond goed verzorgen. En dan is het goed om te weten hoe zijn lichaam werkt. Kijk je even mee naar deze weetjes?

EEN EN AL OOR

JE HOND HOORT EERDER KLANKEN DAN TAAL

Honden horen uitstekend. Ze nemen geluid waar met een veel hogere frequentie dan wij. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoort je hond eerder klanken dan taal. Op woorden zoals 'eten' en 'wandelen' reageert hij enthousiast omdat je hond ze linkt aan een positieve ervaring.

PIENTERE BLIK

OGEN ALS EEN VERREKIJKER

Wist je dat je kleine vriend een bewegend object kan identificeren vanop 1 km afstand? Zoals vele hondenbezitters al ervaren hebben, zien honden veel beter in het donker dan mensen. En in tegenstelling tot de mythe zijn ze niet kleurenblind.

KLEINE RASSEN, GROTER RISICO…

STERKE TANDEN, GEZOND TANDVLEES

Veel honden vertonen rond de leeftijd van 3 jaar de eerste tekenen van ontstoken tandvlees. Kleine rassen lopen het meeste risico: omdat ze langer leven heeft de aandoening meer tijd om zich te ontwikkelen. Ze hebben hetzelfde aantal tanden als grote rassen, maar kleinere kaken. Wat kan je doen om het gebit en het tandvlees van je hondje gezond te houden? Regelmatig zijn tanden poetsen, dagelijks kauwsnacks én droge brokjes geven.

EEN GLANZENDE VACHT

EEN VACHT DIE GLANST VAN GEZONDHEID

De vacht zegt veel over de gezondheid van je hond. Een glanzende vacht is goed nieuws, maar een doffe pels kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft je hond een tekort aan de juiste vitamines en mineralen? Check zeker zijn dieet. Huid- en vachtproblemen kunnen ook wijzen op voedselallergieën of diabetes - ga bij twijfel altijd langs bij de dierenarts. Als je zijn pels en huid nakijkt, let dan vooral op haarverlies, veel schilfers of korstjes, een rode/vette huid en meer krabben dan gewoonlijk.

KWISPEL! KWISPEL!

ELKE HOND REAGEERT ANDERS OP AANRAKINGEN

Je hebt vast al gemerkt dat de meeste honden ervan genieten als je hen over het hoofd, de borst en de rug aait. De meest gevoelige zenuwuiteinden van een hond liggen rond hun ruggengraat en staart. Dat zie je aan hun enthousiasme als ze daar gestreeld worden of op hun rug rollen.

EEN GEZONDE HUID

DE HUID VAN JE HOND IS BELANGRIJK

De huid beschermt tegen verwondingen, maar helpt je trouwe vriend ook om gehydrateerd te blijven. De huid slaat alle voedingsstoffen op die honden nodig hebben om gezond te blijven, en maakt vitamine D aan - onmisbaar voor sterke botten en gezonde organen. Bovendien helpt de huid de lichaamstemperatuur regelen, verhoogt ze de zintuigelijke waarneming en is ze een goede indicator van de algemene gezondheid van je hond.

PLASJES

KLEINE HONDEN' MOETEN' MINDER.

Kleine honden 'moeten' niet zo vaak als grotere rassen. En hun plasjes zijn kleiner. Maar ze hebben wel meer calcium in hun urine waardoor ze gevoeliger zijn voor blaasgruis. Natte voeding die meer water bevat is daarom een belangrijk onderdeel van een gezond dieet voor je kleine vriend. Problemen aan de urinewegen kunnen pijnlijk zijn. Ga bij twijfel altijd langs bij de dierenarts.