Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Cairnterriër

Karakter, eigenschappen en temperament 
De cairn heeft zijn naam als ‘beste maatje van de wereld’ niet gestolen. Het is bekend dat hij een grote plaats inneemt in de harten van de mensen die ooit een of meer van deze honden gehad hebben. Zij zijn loyaal, lief, nieuwsgierig en intelligent en zijn door de ondeugende twinkeling in hun ogen heel aantrekkelijk.

Karakter en persoonlijkheid gaan samen bij een cairnterriër. Als je een boek zit te lezen, televisie zit te kijken of gewoon op de bank zit, is er niets mooiers dan dat je een natte neus of een vriendelijke poot in je hand gedrukt krijgt.

Verstandhouding met andere huisdieren 
Cairns passen zich goed aan. Als je hem met een nieuwe pup of andere huisdieren laat kennismaken, geef dan beide evenveel aandacht. Forceer niets en verwacht niet dat huisdieren binnen vijf minuten dikke vriendjes zijn.

Verzorging
Een cairnterriër heeft een dubbele vacht. Het is raadzaam hem in het begin van de zomer van zijn bovenvacht te ontdoen. De fokker kan je hiermee helpen of iemand aanbevelen die het voor je doet. Als baasje moet je ervoor zorgen dat alle hekken voldoende hoog zijn en bedenk dat het zwakste punt meestal de poort is. Die blijft immers gemakkelijk openstaan. Geef je hond wat stimulerend speelgoed tegen de verveling.

Beweging is uiterst belangrijk. Het houdt je cairn slank en zijn spieren stevig. Met je cairn wandelen is niet alleen goed voor je eigen beweging, het is ook ‘quality time’ met je huisdier.

Opmerking:
Als hond die nauw moest samenwerken met andere honden, is de cairn niet uit op moeilijkheden, maar hij zal zijn territorium en gezin moedig en toegewijd verdedigen als dat nodig is.