Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Bordercollie

Karakter, eigenschappen en temperament
De bordercollie is uiterst intelligent, heeft de instinctieve neiging tot werken en reageert erg goed op training. Het is een leergierige, alerte, trouwe en gevoelige metgezel. Het zijn ook liefdevolle familiehonden, die bovendien bijzonder gehoorzaam en heel alert zijn en uitstekende speurzin hebben, waardoor het geweldige schapenhoeders zijn. Zij zijn erg op mensen gesteld en hebben de interactie met de mensen om zich heen dan ook echt nodig.

Verstandhouding met andere huisdieren 
Een bordercollie vindt het plezierig om gezelschap van een andere hond te hebben (liefst van het andere geslacht). Doordat dit ras een veedrijversinstinct heeft, zullen kleine huisdieren die de neiging hebben om weg te lopen, voortdurend merken dat je bordercollie ze terugdrijft naar de plek die hij voor ze bepaald heeft. Als je op het platteland woont, dan kun je maar beter zorgen dat je hond ‘s nachts niet op pad kan gaan, want dan zit hij graag achter het vee in de omliggende weiden aan.

Verzorging
Bordercollies hebben een dubbele vacht met kort, dik onderhaar en middellang bovenhaar van gemiddelde dikte. De verzorging is gemakkelijk, als hij maar regelmatig geborsteld wordt. Wekelijks kammen en borstelen is nodig om dood haar te verwijderen en problemen bij het ruien te voorkomen.

Als je niet regelmatig je bordercollie oefening wilt geven, dan is dit geen geschikte hond voor je. ’s Avonds en ’s morgens gaan wandelen is een must om deze hond tevreden en fit te houden.

Opmerking:
Het sterke veedrijversinstinct van de bordercollie kan snel ontaarden op gevaarlijk najagen van andere dieren, als hij niet in toom gehouden wordt. Doordat hij alles wat vrij beweegt graag binnen wil brengen, ook eventueel het verkeer, moet je je hond leren dat hij geen auto's bijeen mag drijven.