Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Airedaleterriër

Karakter, eigenschappen en temperament
Dit hangt wat af van de ontwikkeling van de hond. Het is een allround hond, temperamentvol, zeer intelligent, met de instinctieve behoefte om zijn gezin te beschermen tegen onraad. Airedales werden tijdens WO I ingezet om boodschappen door de vijandelijke linies te brengen en dienden ook als politiehond en waakhond. Elders in de wereld worden zij gebruikt als jachthond en als reddingshond. De airedale wordt vooral gebruikt als gezelschapsdier en gezinshond.

Verstandhouding met andere huisdieren
Een airedalepuppy kan prima overweg met andere huisdieren zoals katten, konijnen en dergelijke. Met huisdieren buiten het eigen huishouden kan hij niet zo goed overweg. Bij het houden van twee dieren is het beter om er geen twee van hetzelfde geslacht te nemen om problemen te voorkomen met wie van de twee de baas is als zij eenmaal volwassen zijn.

Verzorging
"Airedaleterriërs hebben een draadharige, stugge bovenvacht en een kortere, zachte ondervacht, waardoor zij het niet koud krijgen als zij nat worden. Door het harde haar gaan er ook geen zaden of klitten in hun vacht zitten. Eenmaal per week goed borstelen en kammen is genoeg om de vacht in goede conditie te houden. Gebruik een harde borstel of een draadborstel en metalen kam met brede tanden.

Airedales worden meestal twee of drie keer per jaar getrimd. Zij verliezen niet constant haar, maar moeten na de winter grondig geborsteld worden om het dikke dode haar te verwijderen.

Zorg dat je hond geen vlooien krijgt en controleer hem regelmatig op teken als die in je omgeving voorkomen. De airedale is een actieve en energieke hond en heeft regelmatige beweging en spel nodig en moet ook getraind worden. Hij voelt zich even thuis in een tuin in een buitenwijk als op een groter stuk grond.

Als de hond zich verveelt, dan kan hij je tuin gaan omgraven of de was van de lijn trekken. Ook een losliggende tuinslang is leuk speelgoed voor een jonge hond."