Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

West Highland witte terriër

Karakter, eigenschappen en temperament 
Westies hebben een typisch terriërtemperament: actief, alert, speels en behoorlijk zelfbewust. Zij willen in de watten gelegd worden en dit stevige ras houdt ervan in alle weertypes rond te draven en zullen hun baasje bijna overal volgen. Zij zijn erg trouw maar ook vrij koppig, dus vroege training is belangrijk.

Blaffen is natuurlijk gedrag voor een terriër en de westie vormt daarop geen uitzondering.

Verstandhouding met andere huisdieren 
De westie is geen agressieve hond, maar staat als terriër steeds klaar om zijn positie te verdedigen. Zij werden gefokt om in meutes te jagen en rennen meestal vrolijk mee met andere honden, die geen agressie tegen ze tonen. Westies kunnen ook prima met andere honden samenleven, vooral als zij er als pup al mee in contact worden gebracht.

Verzorging
Dit is geen hond die na een snelle wasbeurt al klaar is. Showhonden worden met de hand getrimd, wat wil zeggen dat zij geplukt worden met duim en wijsvinger. Westies moeten regelmatig getrimd worden (doorgaans één keer om de drie of vier maanden) om toonbaar te blijven. Zij moeten bij voorkeur dagelijks geborsteld en gekamd worden om dood haar te verwijderen en de vacht schoon te houden.

Opmerking:
Westies verharen niet op dezelfde manier als andere rassen: hun haar valt niet uit en daarom kunnen sommige astmalijders die niet tegen andere rassen kunnen, wel tegen een westie.

Doordat zijn oorsprong op het land ligt, kan een westie geweldig graven, maar je moet hem op jonge leeftijd bijbrengen dat hij van je favoriete bloemperk af moet blijven.