Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Shetlandherder

Karakter, eigenschappen en temperament 
De shetlandherder is wel een vrij kleine hond, maar hij is zeker niet fragiel. Als er niet genoeg te eten was op de boerderijen, dan werden de shelties met een kudde schapen overgezet naar andere eilandjes en daar waren zij op zichzelf aangewezen om op de kudde te passen. Alleen stevige honden overleven zoiets. Als zij na zo’n afzondering weer terugkwamen op de boerderij, genoten de honden extra van de aandacht en genegenheid. Dit deel van hun geschiedenis verklaart wellicht waarom zij zo dol zijn op hun eigenaren. Toch blijven zij achterdochtig bij vreemden en willen zij steeds het gezin beschermen.

Verstandhouding met andere huisdieren 
Uitstekend. Leeft tevreden naast de familiekat en kan met de meeste andere honden overweg.

Verzorging
De schitterende vacht van de shetlandherder vraagt verbazend weinig aandacht. Eén keer per week borstelen en achter de oren kammen is al voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Door zijn dubbele vacht kan hij zich makkelijk aan warm en koud weer aanpassen. De tweede laag of ondervacht dient als isolatie voor warmte en koude.

Opmerking:
Hoewel de shetlandherder zeker wel kan blaffen, is hij ook slim genoeg om te leren dat onnodig blaffen niet hoeft. Daardoor is hij een uitstekende waakhond en maakt hij je attent op bezoekers en ongebruikelijke zaken die zich voordoen.