Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Shar-pei

Karakter, eigenschappen en temperament

Shar-peis zijn intelligente honden die weinig training nodig hebben. Zij zijn wat afstandelijk, snobistisch en gereserveerd in het bijzijn van vreemden, maar zijn uiterst trouw en toegewijd aan hun gezin. Eigenlijk zijn het zelfstandige, koninklijke, alerte en waardige dieren met een kalm en zelfverzekerd karakter.

Verstandhouding met andere huisdieren

De shar-pei is in eerste instantie een werkhond, al is hij niet in die categorie ondergebracht. Hij moet wel al vroeg gewend zijn aan andere dieren, want zij kunnen agressief zijn tegen andere honden van hetzelfde geslacht. Persoonlijkheid en temperament verschillen per hond. Sommige shar-peis leven rustig naast andere dieren en vee, terwijl andere hun natuurlijke jachtinstinct vertonen. Zij kunnen over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren overweg, als zij er samen mee opgegroeid zijn.

Verzorging

Het is makkelijk voor een shar-pei te zorgen en het is een misvatting dat zij veel speciaal onderhoud nodig zouden hebben omwille van hun grote huidplooien. De normale verzorging: vaccinatie, ontwormen, vlooienbehandelling, baden en algemene verzorging zorgen voor een gezonde hond. Zij geuren niet en door de lengte van de vacht is borstelen niet nodig. De oren moeten gecontroleerd worden omdat er vuil kan inzitten aangezien er geen lucht bij kan. Een eenvoudig evenwichtig dieet zonder kunstmatige kleurstoffen, bewaarmiddelen en rood vlees, meer heeft hij niet nodig. Verder moeten graan en sojaproducten bij dit ras vermeden worden, want die kunnen allergische reacties veroorzaken. Opgelet: doordat het een heel intelligente hond is, is de shar-pei een ideale gezelschapshond. Of je hem nu als showhond wilt houden, mee wilt doen aan gehoorzaamheidswedstrijden of hem gewoon wilt als lief en trouw huisdier, je zult veel voldoening hebben van de shar-pei. Zij houden van de ruimte van het platteland, maar ook van de buitenwijken van de stad en zijn buiten even tevreden als binnen. Zij blinken uit in werk dat gebaseerd is op gehoorzaamheid en vinden het heerlijk om het hun baas naar de zin te maken, waardoor het heel plezierig is om ze te trainen. Shar-peis worden ook weleens Chinese vechthonden genoemd, maar deze benaming houdt totaal geen steek. Het is geen hond die woeste gevechten met andere dieren aangaat, al zullen zij zeker vol overgave terugvechten als zij aangevallen worden.
Cesar product