Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Schotse terriër

Karakter, eigenschappen en temperament
De Schotse terriër past zich makkelijk aan en vindt zijn plek in de meeste huishoudens. Hij laat niet altijd zijn gevoelens zien, maar zijn toewijding en trouw zijn grenzeloos. Hoewel hij lief is voor het eigen gezin, is hij echt een wildterriër als het gaat om vreemden of andere honden. Als hij de kans krijgt, neemt hij het op tegen elke hond die op zijn terrein komt, ongeacht het ras en hoe groot hij ook is.

Schotse terriërs kunnen wel bijzonder inschikkelijk en mild zijn met de kuren die kinderen soms hebben, maar tegenover vreemden zijn zij heel koud of zelfs vijandig. De Schotse terriër is gewoon het liefst een eenmanshond. Al deze kenmerken samen maken van de scottie een uitstekende waakhond.

Verstandhouding met andere huisdieren 
De Schotse terriër kan in harmonie leven met andere huisdieren, als zij maar zorgvuldig aan elkaar zijn voorgesteld. Er zijn wel huishoudens waar scotties hun onderkomen delen met katten, cavia’s en andere kleine huisdieren.

Verzorging
De Schotse terriër is een actieve hond en heeft regelmatig beweging nodig, maar vanwege zijn korte pootjes hoeft de eigenaar niet bang te zijn dat hij veel moet lopen. De scottie is geen goede joggingmaat, maar is wel ideal om mee uit wandelen te nemen. Hij moet wel aan de lijn gehouden worden, want zijn jachtinstinct kan hem ertoe verleiden achter konijnen of katten aan te gaan, terwijl er net een auto aankomt.

De mate waarin je de vacht van de Schotse terriër bijhoudt, hangt af van wat je zelf wilt. Voor de hond zelf is het voldoende als hij tweemaal per weerk grondig geborsteld en nadien gekamd wordt.

Opmerking:
Hoewel de Schotse terriër geen hoog hek nodig heeft, is het voor zijn veiligheid wel belangrijk om een stevige afsluiting te hebben, zeker rond zwembaden. Als deze honden niet genoeg mentale en fysieke oefening krijgen, dan worden zij vernielzuchtig. Zorg ervoor dat hem niks kan overkomen in zijn eigen leefomgeving.