Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Pointer

Karakter, eigenschappen en temperament 
De pointer staat bekend om zijn scherpe intelligentie en standvastige, vriendelijke karakter, waardoor hij zowel thuis als daarbuiten een aangename metgezel is. Honden van dit ras zijn alert en zien er mooi uit met hun karakteristieke kop met wipneus. Wild aangeven (of 'pointing') zit de pointer werkelijk in de genen en hij is dan ook een snelle jachthond in het veld, maar ook een trouwe en waardige metgezel.

Verstandhouding met andere huisdieren 
De pointer kan met alle leden van het huishouden goed overweg. Zelfs kippen en andere vogels vormen geen probleem, als hij er maar van jongs af aan gewend is. Hij is van nature nieuwsgierig naar wilde vogels en geeft overal in de tuin aan als er vogels zijn. Hij stelt zich bij een eerste contact nogal onderdanig op tegenover andere honden en bekijkt de situatie eerst eens rustig. Pointers zijn niet agressief en zullen conflicten zoveel mogelijk uit de weg gaan.

Verzorging
De pointer is een ras dat weinig onderhoud vraagt en zijn korte vacht heeft weinig meer nodig dan een regelmatige borstelbeurt. Als de pointer onder de modder of het vuil komt te zitten, valt het meeste er zo weer af als het droog is. Zij verharen wel en het meeste ongewenste haar verwijder je met een rubberen want. De pointer heeft afhangende oren die schoon gehouden moeten worden en regelmatig op oorinfecties gecontroleerd moeten worden. De pointer is heel tevreden in een huis met een kleine tuin, als hij maar regelmatig voldoende beweging krijgt om in vorm te blijven en met rennen zijn overtollige energie kan kwijtraken. Pointers spelen graag en gaan ook graag achter ballen en ander speelgoed aan.

Opmerking:
Op het veld is de werkende pointer de meester der jachthonden. Hij is één met zijn natuurlijke omgeving, maar in onze moderne maatschappij gelden er bepaalde restricties voor hem. Het is essentieel dat hij de basisgehoorzaamheidstraining krijgt, iets waar hij overigens erg goed in is. Daarnaast is het heel belangrijk dat de pointer aan mensen en andere honden went, of hij nu als gezelschapshond of werkhond dient.