Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

British buldog

Karakter, eigenschappen en temperament 
De Engelse buldog is meestal vreedzaam en vriendelijk, maar wel heel jaloers als het om ‘eigen terrein’ gaat. Alleen zijn uiterlijk, en niet zozeer zijn temperament, maakt dat je hem als waakhond zou nemen. Hij heeft wel degelijk de moed die nodig is als hij zijn eigen stukje grond moet verdedigen. Met zijn potige voorkomen en enorme kop en kaak schrikt hij dieven ongetwijfeld af. De buldog houdt van het gezelschap van de baas en laat bij elke gelegenheid zijn lieve aard zien. Hij is heel stoïcijns. Net als alle dieren heeft hij training en vriendelijke discipline nodig vanaf 8 weken.
Als een puppy niet te horen krijgt dat hij niet tegen zijn baasje mag opspringen, dan is het niet zijn schuld als het later een vervelende springer blijkt te zijn. De buldog doet het vooral goed als familiehond en door goede verzorging en gezelschap zal hij jarenlang je gezonde, trouwe hond zijn.

Verstandhouding met andere huisdieren 
De meeste buldoggen kunnen wel met andere honden overweg, maar er zijn ook individuele dieren in het ras die hun huiselijk comfort niet willen delen met andere dieren. Je kunt buldoggen maar best zo jong mogelijk met katten in contact brengen.


Verzorging
Voor eventuele kopers is het aan te raden je wat in het ras te verdiepen voor je er een aanschaft. De kortharige Engelse buldog is over het algemeen een schoon dier. De vouwen in zijn gezicht moeten dagelijks schoon en droog gemaakt worden met wat watten en dan ingesmeerd met vaseline om te beschermen tegen traansporen en schaafwondjes.

De plek onder de staartwortel heeft dezelfde behandeling nodig en wat vaseline over de neus en aan de zijkanten ervan voorkomt korsten. De teennagels (vooral de achterteen) moeten wekelijks gecontroleerd en eventueel geknipt worden als zij te lang worden.

Dagelijks vijf minuten borstelen en een vochtige doek over zijn snoet houden je hond schoon en in topconditie. Geef hem nooit gekookte botten of botten die in de keel vast kunnen komen te zitten. Hij moet altijd vers schoon water hebben en een dagelijks blokje om, liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, is genoeg beweging voor hem. Deze honden vinden het niet fijn als het heel warm is en je moet er echt op letten dat de temperatuur in zijn omgeving altijd comfortabel voor hem is.

Als hij geagiteerd raakt, vooral tijdens heet weer, kan dat fataal voor hem zijn. Door zijn bouw is het geen hond waar je veel mee op uit kunt, toch moet je zorgen dat zijn spieren stevig blijven.