Land

EEN RAS KIEZEN

Terug

Basenji

Karakter, eigenschappen en temperament 
De basenji is elegant, sierlijk en uiterst beweeglijk. Verder is hij overdreven schoon, makkelijk zindelijk te krijgen en totaal geurvrij. Het feit dat dit ras niet blaft, betekent niet dat de basenji geen geluid kan voortbrengen. Hij heeft zelfs een uitgebreid repertoire aan geluiden, die hij vooral produceert als hij blij is of op heterdaad wordt betrapt bij iets ondeugends. Meestal klinkt er een mengeling van gegniffel en gejodel.

Als waakhond komt de basenji positiever over dan een gewoon blaffend huisdier – zijn nekharen gaan overeind staan en er klinkt een verontrustend gegrom bij dreigend gevaar. Men zegt zelfs dat hij de kranigheid van een bulmastiff heeft, maar de zachtaardigheid van een labrador. Het ras kan ongehoorzaam zijn als het niet behoorlijk getraind wordt. Hij is wel te intelligent om gedwongen te worden, dus probeer niet zijn wil te breken. Wees streng maar rechtvaardig. Iedere hondenliefhebber met het geduld en de verdraagzaamheid om de basenji echt te begrijpen, wordt beloond met een aanhankelijke, lieve gezinshond die het geweldig doet als hij maar aandacht krijgt.

Basenji’s staan erom bekend dat zij echte tranen kunnen huilen, in bomen kunnen klimmen, je net als beren kunnen omarmen, vogels achterna kunnen zitten en zelfs zichzelf als katten kunnen schoonmaken. Basenji’s hebben een onafhankelijke natuur en daarom kan het soms moeilijk zijn ermee samen te leven.

Verstandhouding met andere huisdieren 
Heel zelfstandig, maar leven zonder problemen samen met andere huisdieren waarmee zij opgroeien.

Verzorging
Deze honden zijn jagers van nature en zijn in staat gezicht, reuk en geluid optimaal te gebruiken. Deze sterk ontwikkelde jagersinstincten kunnen de basenji echter ook de das omdoen. Als een hond bijvoorbeeld bezig is een spoor te volgen en er komt toevallig een auto op zijn pad, dan zal hij die niet zien – daardoor zijn al vele basenji’s gestorven. Een goed hek is dus bijzonder belangrijk.

Opmerking:
Basenji's zijn heel zelfstandig van aard en daardoor kan het soms moeilijk zijn ermee samen te leven.
Cesar product